English

Εδαφομηχανικής

Το Εργαστήριο Εδαφομηχανικής ιδρύθηκε το 1943, ενώ το 2003 έγινε μετεγκατάσταση του εργαστηρίου από το κτίριο Γκίνη στο ιστορικό συγκρότημα του ΕΜΠ στην Πατησίων, στη σημερινή του θέση στα κτίρια της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Tο Εργαστήριο Εδαφομηχανικής, διαθέτει υπερσύγχρονες συσκευές που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη της μηχανικής συμπεριφοράς εδαφών και μαλακών βράχων. Οι στόχοι του εργαστηρίου είναι: η κάλυψη των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Τομέα Γεωτεχνικής σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, η ανάπτυξη ερευνητικών και συναφών δραστηριοτήτων που αφορούν βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, η ακαδημαϊκή συνεργασία με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά ιδρύματα, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, η διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων και σεμιναρίων. Αντικείμενο έρευνας αποτελούν:

  • Ο προσδιορισμός της μηχανικής συμπεριφοράς και των χαρακτηριστικών αντοχής και παραμορφωσιμότητας, με μετρήσεις ακριβείας πάνω στα εδαφικά δοκίμια (LVDTs, πιεζοηλεκτρικά στοιχεία κ.λπ.).
  • Η γενικευμένη (ανισότροπη) συμπεριφορά γεωκατασκευών όπως επιχώματα, θεμελιώσεις, αντιστηρίξεις, υποθαλασσίων πρανών και της επιφάνειας του βυθού λόγω κυματισμού ή/και κατασκευών.
  • Οι σχέσεις μεταξύ στατικών και δυναμικών ιδιοτήτων εδαφικών σχηματισμών, οι συνθήκες ρευστοποίησής τους και οι μέθοδοι σταθεροποίησης των επιρρεπών σε ρευστοποίηση εδαφών.
  • Η εφαρμογή τεχνητής δέσης κόκκων, μέσω νανο-υλικών, μικροβιακής δράσης, σκωρίας για την ενίσχυση της μηχανικής συμπεριφοράς προβληματικών εδαφών.
  • Η ανάπτυξη οργάνων τηλεματικών γεωτεχνικών οργανομετρήσεων.
  • Η ανάπτυξη και εφαρμογή αριθμητικών μεθόδων στην καταστατική συμπεριφορά εδαφικών υλικών υπό γενικευμένη φόρτιση.
  • Η πειραματική προσομοίωση, η ανάλυση και ο σχεδιασμός συστημάτων αλληλεπίδρασης εδάφους-κατασκευής και η εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας εδαφικών σχηματισμών.

Ο εργαστηριακός εξοπλισμός καλύπτει τη μελέτη της καταστατικής συμπεριφοράς εδαφών σε επίπεδο εδαφικού στοιχείου αλλά και της απόκρισης συστημάτων εδάφους-κατασκευής σε στατική και δυναμική/σεισμική φόρτιση, με συσκευές όπως:

  • Συσκευή Στρέψης Κοίλου Κυλινδρικού Δοκιμίου με τη μοναδική δυνατότητα, σε σχέση με αντίστοιχες συσκευές Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, στατικής & δυναμικής φόρτισης με πλήρη και ανεξάρτητο έλεγχο του μεγέθους και της στροφής των κυρίων τάσεων.
  • 5 Tριαξονικές συσκευές Ελεγχόμενων Διαδρομών Τάσεων, με πλήρη αυτοματοποίηση και εξειδικευμένα όργανα μετρήσεων επί του δοκιμίου, από τις οποίες μία συσκευή υψηλών πιέσεων (10ΜPa), μία μέσων (2 MPa) και μία δυναμικής φόρτισης.
  • Σεισμική τράπεζα και έμβολο στατικής/ανακυκλικής φόρτισης διατάξεων για την προσομοίωση: i) Tεκτονικής Διάρρηξης (3 m x 1 m x 1 m), ii) Απόκρισης Γεωκατασκευών σε Πολυστρωματικό Κιβώτιο, iii) Διάστρωσης και Φόρτισης μη συνεκτικών εδαφών σε Διαφανές Κιβώτιο (1.5 m x 1 m x 1 m).
  • Τριαξονικές, Συμπιεσόμετρα, Απευθείας Διάτμησης, προσομοίωσης Τοίχου Αντιστήριξης και Εδαφικής Ροής, μέτρησης Περατότητας, για την εκτέλεση των συμβατικών δοκιμών της Εδαφομηχανικής.
Ιστοσελίδα: http://geotechlab.civil.ntua.gr/