English

Σιδηροδρομική Τεχνική

Περιγραφή Μαθήματος:

Σημασία του σιδηροδρόμου. Επιτρεπόμενα φορτία. Κανονισμοί φορτίων. Επιδομή, υλικά επιδομής, σιδηροτροχιές, στρωτήρες, σύνδεσμοι, έρμα. Στατική και δυναμική καταπόνηση της επιδομής, υπολογισμοί. Χάραξη σιδηροδρομικής γραμμής, γεωμετρικός σχεδιασμός. Αλλαγές τροχιάς, διασταυρώσεις. Υποδομή: επιχώματα, ορύγματα, αποστράγγιση. Σιδηροδρομικά οχήματα. Επιβατικά και φορτηγά οχήματα. Περιτυπώματα, έλξη, σύνθεση συρμών. Σιδηροδρομικοί σταθμοί. Εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές. Σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις διακίνησης φορτίων.

Απαιτούμενες Γνώσεις

Φυσική, Τεχνικά Υλικά, Εισαγωγή στο Σιδηροπαγές Σκυρόδεμα, Οδοποιία, Εδαφομηχανική.

Κεφάλαια Μαθήματος

# Τίτλος Διδακτέα Ύλη Ώρες
1 Εισαγωγή Σημασία του σιδηροδρόμου. Επιτρεπόμενα φορτία. Στατική και δυναμική καταπόνηση της επιδομής, υπολογισμοί. Κανονισμοί φορτίων. 1Χ4=4
2 Επιδομή Επιδομή, υλικά επιδομής, σιδηροτροχιές, στρωτήρες, σύνδεσμοι, έρμα. Περιτυπώματα. 2Χ4=8
3 Κύλιση-Αλλαγές Κύλιση, Αλλαγές τροχιάς, διασταυρώσεις (θεωρία και ασκήσεις). 2Χ4=8
4 Έλξη και Σηματοδότηση Έλξη, σύνθεση συρμών, σηματοδότηση. 1X4=4
5 Χάραξη Χάραξη σιδηροδρομικής γραμμής. Γεωμετρικός σχεδιασμός (θεωρία και ασκήσεις). 3Χ4=12
6 Υποδομή Υποδομή: επιχώματα, ορύγματα, αποστράγγιση. Ειδικές κατασκευές (θεωρία και ασκήσεις). 3X4=12
7 Σιδ. οχήματα - Εμπορευματικές σιδ. μεταφορές Σιδηροδρομικά οχήματα. Σιδηροδρομικοί σταθμοί. Εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές. Σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις διακίνησης φορτίων (Θεωρία). 1X4=4

Μαθησιακοί Στόχοι

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:

  1. γνωρίζουν τις βασικές αρχές σχεδιασμού των σιδηροδρομικών συστημάτων για θέματα χάραξης, τυπικών διατομών, αλλαγών, σηματοδότησης, κλπ καθώς και τα βασικά χαρακτηριστικά σιδηροδρομικών σταθμών και οχημάτων.
  2. συνειδητοποιούν την αλληλεπίδραση υποδομής-επιδομής και τη λειτουργία του συστήματος των σιδηροδρόμων,
  3. κατανοούν τη σημασία της ορθής χάραξης σιδηροδρομικής γραμμής και των επιπτώσεων που αυτή έχει στη λειτουργία των σιδηροδρόμων (στροφές, αλλαγές, υπερύψωση, επιδομή),
  4. δομούν ένα πλήρες μοντέλο κατασκευής και λειτουργίας ενός σιδηροδρομικού συστήματος.
  5. υπολογίζουν την καταπόνηση της σιδηροδρομικής γραμμής ανάλογα με τον τύπο και τα χαρακτηριστικά του διερχόμενου τροχαίου υλικού, την υπερύψωση σε καμπύλη, τις τάσεις στην διεπιφάνεια τροχού-σιδηροτροχιάς, τις τάσεις που η επιδομή μεταφέρει στην υποδομή, την ρύθμιση της σηματοδότησης κα.

Μέθοδοι και Μέσα Διδασκαλίας και Μάθησης

Μέθοδοι Διδασκαλίας Η διδασκαλία γίνεται στο Αμφιθέατρο του Εργαστηρίου Σιδηροδρομικής και Μεταφορών. Περιλαμβάνει διδασκαλία στον πίνακα με χρήση προβολικών σε μεγάλη οθόνη (για το θεωρητικό μέρος της ύλης) και επίλυση σχετικών ασκήσεων. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος διανέμονται φυλλάδια ασκήσεων με περιγραφή του προβλήματος καθώς και με πίνακες και διαγράμματα που διευκολύνουν τους φοιτητές για την επίλυση τους. Οι φοιτητές καλούνται να επιλύσουν τις ασκήσεις και στη συνέχεια οι διδάσκοντες δίνουν τη σωστή λύση στον πίνακα. Κατά περίπτωση, γίνεται επίδειξη πραγματικών διατάξεων (βλέπε 6.3 Εργαστήρια). Επιπλέον, πραγματοποιείται επίσκεψη σε υπαίθριο χώρο του Πολυτεχνείου όπου ευρίσκονται τοποθετημένα τμήματα και διατάξεις σιδηροδρομικών γραμμών καθώς και επισκέψεις σε εργοτάξια του Μετρό.
Μέσα διδασκαλίας Παρουσιάσεις στον Πίνακα. Διαφάνειες Power Point.
Εργαστήρια Στο Εργαστήριο Σιδηροδρομικής και Μεταφορών υπάρχουν εκθέματα (μια σιδηροδρομική αλλαγή, διάφοροι τύποι στρωτήρων, 2 σιδηροδρομικά φορεία, εξοπλισμός μετρήσεων, συσκευές εκτέλεσης πειραμάτων και μακέτα σιδηροδρομικού δικτύου με κονσόλες χειρισμού της σηματοδότησης και τμημάτων αποκλεισμού). Επιπλέον, σε υπαίθριο χώρο εντός της Πολυτεχνειούπολης ευρίσκονται συναρμολογημένα τμήματα σιδηροδρομικών γραμμών με διαφορετικούς τύπους στρωτήρων και διατάξεις αλλαγών/διασταυρώσεων.
Ασκήσεις - Εφαρμογές Οι φοιτητές επιλύουν στην τάξη ασκήσεις, οι οποίες παραδίδονται, διορθώνονται από τους διδάσκοντες και επιστρέφονται.
Θέματα (εργασίες και τεχνικές εκθέσεις) Εκπόνηση προαιρετικού θέματος. Οι φοιτητές μπορούν να σχηματίσουν ομάδες ή να κάνουν ατομικό θέμα.

Αξιολόγηση Επίδοσης

  • Τελική γραπτή εξέταση: 70%
  • Θέματα (εργασίες και τεχνικές εκθέσεις): 30%

Συγγράμματα - Βιβλιογραφία

  1. Λυμπέρης Κ. (2009): "Σιδηροδρομική Θεωρία και Εφαρμογές", Τόμοι Ι και ΙΙ, Εκδόσεις Συμμετρία.
  2. Φυλλάδια ασκήσεων που διανέμονται σε κάθε μάθημα. Χρησιμοποιούνται από τους φοιτητές για την επίλυση των ασκήσεων κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Διδασκαλία:

  • Παρασκευή, 12:45 – 16:30,
    Αίθουσες:
    • Αμφ. Σιδ/κής